Rabu, 17 Agustus 2016

Cara Membuat Asam Pedas Ikan Pari

Cara Membuat Asam Pedas Ikan Pari

ASAM PEDAS IKAN PARI SAWI JERUK

.

Bahan-Bahan


3 keping ikan pari ~ cuci bersih dan toskam
Sawi jeruk secukupnya ~ potong kasar dan rendam
1 kuntum bunga kantan ~ belah 2
1 genggam daun kesom
3/4 camca besar pes asam jawa
1 1/2 senduk nasi cili kisar
1/2 camca teh serbuk kunyit
1 kiub pati ikan bilis (optional)
1/2 camca teh serbuk lada hitam
3 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
.

Bahan Bahan Yang Di Haluskan


7 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci belacan
.

Cara-Cara Membuatnya

Panaskankan 1/3 mangkok minyak masak.
Tumis bawang merah dan bawang putih iris hingga harum dan bawang perang.
Masukkan bahan-bahan halus dan serbuk kunyit. Kacau hingga rata dan masak hingga wangi.
Tambah cabe kisar dan masak hingga cabe garing dan minyaknya menjadi naik
Gunakan api kecil dan kacau terus
Masukkan asam jawa, kacau rata dan tuang air secukupnya (anggaran 1200 ml). Kacau dan biar mendidih. Masukkan sawi jeruk (tos dan perah), bunga kantan dan kiub ikan bilis, jika guna.
Kacau rata dan masak sebentar.
Tambah ikan dan kacau perlahan.
masukkan garam dan gula secukupnya.
Masukkan serbuk lada hitam dan daun kesom.
Kacau dan masak hingga ikan masak.
Rasa dan jika ok boleh matikan api.
Hidangkan bersama nasi, telur dadar dan aneka ulaman

Demikianlah Cara Membuat Asam Pedas Ikan Pari Semoga bisa menjadi referensi buat para ibu ibu di rumah dalam membuat menu masakan untuk keluarga tercinta


EmoticonEmoticon